SG-T Sağlık Gönüllüleri Türkiye

Kentsel Ölümlerin Önde Gelen Nedenleriyle Mücadele Çabaları

Dünya Şehirleri Günü’nde başlatılan rapor şehir liderlerine bulaşıcı olmayan hastalıklar ve trafik kazalardan kaynaklanan ölümler için mücadele araçları sunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization – WHO) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, şehir liderlerinin şehirlerdeki önde gelen ölüm nedenleriyle mücadele etmeleri için rehberlik ve araçlar sunuyor.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar – kalp hastalığı, felç, kanser ve diyabet gibi – nedeniyle her yıl dünya çapında 41 milyon insan, trafik kazaları nedeniyle ise 1.35 milyonu öldürüyor.

DSÖ Genel Müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Dünyadaki insanların yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor ve sayıları artıyor. Şehir liderleri milyarlarca sağlığa etki eden kararlar alıyor ve şehirlerin gelişmesi için herkesin toplu taşıma, güvenli, temiz ortak alanlar, sağlıklı gıda ve tabii ki uygun fiyatlı sağlık hizmetleri gibi sağlıklarını iyileştirecek hizmetlere erişime ihtiyacı var” diyor.

“Şehirlerin Gücü: Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların ve Karayolu Trafik Yaralanmalarının Önlenmesi” başlıklı rapor belediye başkanlarına, yerel hükümet yetkililerine ve şehir politika planlayıcılarına yönelik bir çalışma.

Bloomberg Philanthropies tarafından finanse edilen çalışma tütün kullanımı, hava kirliliği, kötü beslenme ve egzersiz eksikliği gibi bulaşıcı olmayan hastalık faktörleri ile mücadele ve karayolu güvenliğini artıran önemli alanları vurguluyor.

DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yaralanmalar Elçisi Michael R. Bloomberg “Küresel ölçekte en etkili önlemleri çoğaltarak milyonlarca insanı kurtarabiliriz. Şehir liderleri ve karar merciilerine etkili programlar mevcut olduğunda elde edilebilecek gerçek kazançlar hakkında farkındalık yaratmak için çalışıyoruz” diyor.

Pekin ve Bogor’daki tütün karşıtı eylemlerden, Accra ve Bangkok’taki karayolu güvenliği girişimlerine, Fortaleza’da bir bisiklet paylaşım planı ve New York’ta yaşlı yaya ölümlerini %16 azaltan yürünebilir sokaklar oluşturma gibi eylemler içeren raporların başka bir amacı ise şehir politikaları planlamacıları arasındaki bilgi paylaşımı sağlamak.

Alıntılanan 19 vaka çalışmasından 15’i erken erişkin ölümlerinin %85’inin bulaşıcı olmayan hastalıklardan gerçekleştiği ve karayolu trafik ölümlerinin %90’ın üzerinde olduğu gelişmekte olan ülkelerden geliyor.

Gelecekteki kentsel nüfus artışının %90’ından fazlası düşük veya orta gelirli ülkelerde olacak ve dünyanın en büyük 10 kentinden yedisi gelişmekte olan ülkelerde.

Raporda belirtilen girişimler, ortak bir DSÖ, Bloomberg Philanthropies ve Vital Strategies işbirliği altında 50’den fazla şehri bir araya getiren ve bulaşıcı olmayan hastalıklar ve yaralanmalarla ilgili politikaların ve planların paylaşılması kapsamında uygulanan “Sağlıklı Şehirler için Ortaklık” girişimine benziyor.

Bay Bloomberg liderliğindeki ağ, 216 milyon insanın, 2017’den bu yana bulaşıcı olmayan hastalıklardan ve karayolu trafik kazalarından korunmalarını sağlayacak en az bir müdahale ile karşılanmalarına yardımcı oldu.

193 ülke “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” yoluyla, bulaşıcı olmayan hastalıkların erken ölümlerini 2030 yılına kadar üçte bir oranında azaltmayı ve 2020 yılına kadar trafik kazalarını ve yaralarını yarıya indirmeyi taahhüt etti.

Raporlara bu linklerden ulaşabilirsiniz:
https://www.who.int/ncds/publications/tackling-ncds-in-cities/en/
https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/