SG-T Sağlık Gönüllüleri Türkiye

DSÖ Yaşlılara Yönelik Bakımı Geliştirmek İçin Dijital Uygulama Geliştirdi

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization – WHO), sağlık çalışanlarına ve sosyal hizmet çalışanlarına yaşlılara daha iyi bakım sağlamalarına yardımcı olmak için dijital bir uygulama geliştirdi. Uygulama 1 Ekim Uluslararası Yaşlılar Günü’nde lanse edildi.

WHO ICOPE Handbook App (DSÖ Yaşlılar İçin Entegre Bakım El Kitabı Uygulaması) olarak bilinen yenilikçi interaktif dijital uygulama, mobilite kısıtlamaları, yetersiz beslenme, görme ve işitme kaybı, bilişsel gerileme, depresif belirtiler ve sosyal bakım ve destek gibi öncelikli durumları ele almak için pratik rehberlik sağlıyor. Güncellenmiş bir el kitabı ve başka ilgili araçları içeren bu paket uygulama yaşlıların farklı ihtiyaçlarını daha iyi ele almak için sağlık ve sosyal hizmet uzmanlarının eğitimini hızlandıracak.

DSÖ’nün Anne, Yenidoğan, Çocuk, Ergen Sağlığı ve Yaşlanma Departmanı Direktörü Dr. Anshu Banerjee, “Yaşlılara yönelik hizmetlerin evrensel sağlık paketlerine dahil edilmesi şart. Aynı zamanda, gerektiğinde en iyi bakımı sağlamak için sağlık ve sosyal hizmetler arasında iyi bir koordinasyon sağlanmalıdır. Yeni araç paketi, insan merkezli ve eşgüdümlü bir bakım modeliyle sağlıklı yaşlanmayı destekliyor”diyor.

Dünya nüfusu hızlı bir şekilde yaşlanıyor. 2050 yılında beş kişiden birinin 60’ın üzerinde olacağı tahmin ediliyor. 80 yaşından büyük olanların sayısının 2019’da 143 milyon 2050’de ise neredeyse üç katına çıkıp 426 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Her yaşlının farklı fiziksel ve zihinsel kapasitelerde olsa da bu özellikler zamanla azalma eğilimindedir.

Uygulamadan kareler

DSÖ’nün Yaşlanma ve Entegre Bakım Grup Lideri Dr. Islene Araujo de Carvalho, “Bu inovasyon yaşlı insanların değer verdikleri şeyleri yapmaya devam etmelerini ve sosyal izolasyon ve bakım bağımlılıklarını önlemelerini sağlayacaktır. ”diyor ve ekliyor “Toplumu ve yaşlıların kendilerini aktif bir katılımla birbirine kenetlemek kişiselleştirilmiş bir bakım planı için çok önemlidir.”

Yaşlılar İçin Entegre Bakım araçları paketi, sivil toplum temsilcileri dahil olmak üzere önde gelen uzmanlar ve paydaşlarla yapılan iki yıllık kapsamlı istişarelerin sonucudur.

2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, kalkınmanın ancak her yaştan insanı içermesi halinde mümkün olabileceğini gösteriyor. Yaşlıların güçlendirilmesi, sağlıklarında aktif rol almalarını sağlamak  ve onları sosyal hayata dahil etmek, eşitsizlikleri azaltmanın yollarından birkaçıdır.

Kaynak: WHO launches digital app to improve care for older people – Fadela Chaib
https://www.who.int/news-room/detail/30-09-2019-who-launches-digital-app-to-improve-care-for-older-people